הסכם התקשרות דייר ובית הדיור המוגן – הפן המשפטי

העננה הכבדה המלווה את תהליך המעבר לדיור מוגן גורמת לא פעם לאנשים להרים ידיים ולהישאר בבטוח ובמוכר. עורכת הדין, רקפת שפיים, המתמחה בעסקאות דיור מוגן ונדל"ן, מלווה לקוחות בכניסתם לבית הדיור המוגן ומאמינה שבאמצעות הבנת המהלכים המשפטיים אפשר בקלות להפוך את ההר לעכבר

המחשבה על מעבר לדיור מוגן עמוסה בהתלבטויות, לחצים ומחשבות. ואכן מדובר בתהליך המורכב מאין-ספור נושאים שלגביהם צריך לקבל החלטות. אמנם לרוב הילדים מלווים את הוריהם בתהליך, אבל לפעמים התמיכה החשובה הזאת אינה נותנת מענה לכל מה שצריך. כשדנים על ההסכם ועל המשמעויות, ההשלכות עלולות להיות מעורפלות, ואז לעיתים אנשים מרימים מראש ידיים, ומעדיפים להישאר במוכר ובידוע.

עורכת דין רקפת שפיים, המתמחה בייצוג אנשים בכניסתם לדיור המוגן סבורה שהשד נראה הרבה יותר גדול ממה שהוא באמת. וכמו בכל מצב בחיים, מה שמובן הופך במהרה להרבה יותר פשוט.

האם הרגולציה מבטיחה את זכויות הדיירים בהסכם הנערך מול בית הדיור המוגן?

"בשנים האחרונות נכנס לתוקפו חוק הדיור המוגן, התשע"ב – 2012, שחל גם על דיירים שכבר מתגוררים בדיור המוגן. הרגולציה נועדה לשרת את כל הצדדים הנוגעים לדיור המוגן, ומכאן אפשר להבין שהנטייה להיתלות בחוק ולחשוב שיגן על זכויות בני הגיל השלישי בלבד שגויה מיסודה.
החוק לא חולל מהפכה גדולה בענף. נושאים משפטיים רבים הונהגו כבר לפני כן, בפרט ברשתות הגדולות. בנושאים אחרים ומהותיים לא קבע החוק קביעה חד-משמעית, מה שמאפשר לבתי הדיור המוגן לפעול על פי שיקול דעתם. ובנושאים מסוימים החוק הרע את מצבם של הדיירים".

אז מה לעשות, לוותר מראש או פשוט לחתום?

"לא מעט שואלים אותי האם יש מה לעשות, אחרי הכול מדובר בחוזים אחידים של רשתות גדולות לדיור מוגן, ואיך בכלל אפשר להתמודד מולן?
הניסיון שלי מלמד שאין דבר שחקוק בסלע, והמטרה היא לתפור הסכם שיתאים למידותיו של הדייר. התפקיד שלי הוא קודם כול לפשט עבור הלקוחות את המשמעויות של הסעיפים, הן מבחינה משפטית והן מבחינה כלכלית, ולהציג בפניהם תמונה ברורה שתשקף להם איך יתקיימו הדברים בשטח בעוד חמש, עשר שנים ואף מעבר לכך. הרבה פעמים כשאנשים רואים שחור על גבי לבן את המספרים המשקפים את ההוצאות הם יכולים לתרגם את זה ליכולות שלהם ולבדוק האם זה ראלי עבורם.
הייעוץ מאפשר לדיירים העתידיים להבין את האלטרנטיבות הקיימות להתקשרות עם בית הדיור המוגן, ועל בסיס זה להחליט, למשל בנושא של הבטוחות. ההחלטה מתוך הבנה של מכלול האלטרנטיבות מאוד חשובה, כי לפעמים מתקבלות החלטות לצורת התקשרות לפי מה שעשה בן משפחה אחר, וזה לא בהכרח מתאים.

דוגמה נוספת לחשיבות הבנת האלטרנטיבות להתקשרות עם בית הדיור המוגן היא במקרה של דייר שלא מעוניין למכור את הדירה ויש לו הון עצמי קטן. יש אפשרות לתפור מסלול התקשרות שונה עבורו עם שחיקה גבוהה יותר או בתשלום חודשי גבוה יותר, שאותו הוא יממן באמצעות השכרת הדירה שברשותו.

הנושאים המשפטיים והמרכיבים הכלכליים הם רבים בהסכמים האלה, כשכל מקרה חייב להיבחן לגופו ולקבל פתרון ספציפי מתאים. חשוב לדעת שיש מוצא לכל הסכם, ויש אפשרות לבחון ולנהל משא ומתן גם כשמדובר ברשת גדולה לדיור מוגן".

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה ו/או קבלת כל החלטה.
הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.

כל הזכויות ברשימה זו שמורות לעו"ד רקפת שפיים ואין לעשות בה כל שימוש לרבות הפצתה או העתקתה.

דילוג לתוכן