ליווי עורך דין בהתקשרות עם בית דיור מוגן – האומנם הוא נחוץ?

שואלים אותי מדי פעם האם ומדוע נחוץ עורך דין בחוזה דיור מוגן. פעמים רבות התשובה נשמעת לי מובנית מאליה, אבל יותר ויותר מגיעים אליי מקרים של מי שהחליטו שלא לשכור את שירותיו של עו"ד או של עו"ד הבקיא בתחום הדיור המוגן וספגו נזק כלכלי כבד. בעקבות מספר מקרים שהגיעו אליי בתקופה האחרונה אני רואה לנכון לשתף במקרים אלו כדי להמחיש מה תועלתו של עו"ד מקצועי בתחום:

זוג דיירים קיבל הצעת מחיר לכניסה לפרויקט לדיור מוגן. הצעת המחיר הסטנדרטית היתה ללא הגבלת השחיקה, אולם נכתב עליה בכתב ידו של נציג המכירות כי השחיקה תוגבל ל 12 שנים. הצדדים התקדמו וחתמו על חוזה הדיור המוגן מבלי שהגבלת השחיקה תצוין בחוזה. שנים לאחר מכן גילתה זאת הדיירת וניסתה לפעול אל מול בית הדיור המוגן. בינתיים נציג המכירות התחלף והיא מצאה עצמה מנהלת שיחות עם ההנהלה, מנסה להסביר ולשכנע שהיא איננה הוזה או חלילה בודה וכי אכן אלו היו תנאי העסקה שסוכמו עם אותו נציג המכירות. תחושת התסכול והמרמור ואפילו תחושה של מרמה קוננו בה, וזאת במקום שתהנה מחייה בבית הדיור המוגן. רק כדי לסבר את האוזן, ההפסד הכספי שספגו בני הזוג על כך שלא הקפידו שהנתונים המסחריים שסוכמו יבואו לידי ביטויי בחוזה עמד על כ 45,000 ש"ח לכל שנת מגורים!!!

למען שלמות התמונה יצוין כי הדיירים היו מיוצגים על ידי עורך דין ובשיחות עמו שנועדו לקבל ממנו הבהרה על הלך המו"מ ומה זכור לו שגובש מול בית הדיור המוגן ,הוא טען כי איננו עוסק בתנאים המסחריים. כאן ראוי להבהיר כי ההיבט הכלכלי בתחום של דיור מוגן מאופיין, באופן מיוחד, בניואנסים הדורשים הבנה עמוקה וניסיון רב. מעבר לנוסחה הפשוטה של שיעור השחיקה כפול מניין שנות השחיקה, ישנם רבדים סבוכים יותר שרק איש מקצוע בתחום ידע להתייחס אליהם ולוודא את המשמעות של האמור בחוזה.
מקרה נוסף, הוא סעיף "סל" בדבר מיסויי העסקה בבית דיור מוגן. חוסר הבנה של הוראת הסעיף הביאה לחיוב של עשרות אלפי שקלים שדיירת בדיור מוגן לא הביאה בחשבון בעת ביצוע התחשיב הכלכלי. במקרה הזה הילדים היו מעורבים במשא ומתן, אולם גם כאן הם קראו את הסעיף איך לא הבינו אותו כך שלא יכלו לבוא בטרונייה להנהלת בית הדיור המוגן.
תשלום מע"מ בגין שחיקת הפקדון – גם כאן, על אף שהדברים כתובים באותיות לא קטנות, לא תמיד הוראות החוזה ברורות. לקוחות שלא הבינו את אופן גביית המע"מ עבור חילוט הפקדון, מצאו עצמם חורגים מהתזרים השוטף שתכננו. בסופו של דבר הם נאלצו לבקש מבית הדיור המוגן קיזוז המע"מ מן הפקדון, אולם בגין קיזוז זה הם שילמו ריבית מיותרת.
אלו לא המקרים היחידים ולצערי מגיעים אליי יותר ויותר מקרים מן הסוג הנ"ל ולא תמיד ניתן לתקן את הנעשה. התקשרות עם בית דיור מוגן היא אחת העסקאות המשמעותיות שאדם יבצע בחייו הן ברובד הכלכלי והן ברובד האישי. ליווי על ידי איש מקצוע הבקיא בתחום יחסוך נזקים כספיים ועגמת נפש.

ערך נוסף הטמון בליווי מקצועי הוא אופן ניהול המשא ומתן אודות חוזה הדיור המוגן. מי שאינו בקיא בתחום עלול לנהל משא ומתן על נושאים שאינם רלוונטיים ובכך להתיש את הצד השני, לנחול אכזבה ולהחמיץ את האפשרות לתקן סעיפים אקוטיים אחרים.

יתרון נוסף טמון בליווי על ידי עורך דין המתמחה בתחום – עו"ד כאמור מכיר את התחום על בוריו לא רק בהיבט המשפטי שלו. הניסיון הרב שצבר באמצעות ליווי של לקוחות רבים, הופך אותו למאגר מידע עשיר – זהו ידע מצטבר שממונף כולו לטובת לקוחותיו הבאים. עוד ראוי לזכור שמדובר בתחום דינמי ומשתנה ורצוי שמי שילווה אתכם יהיה מעודכן בהתרחשויות האחרונות בתחום לרבות חקיקה המצויה בקנה, פסקי דין והנחיות של הממונה על חוק הדיור המוגן. עורך דין מתחום הדיור המוגן ידע לכוון ולצייד את הלקוח במידע שייעל עבורו תהליכים ויהפוך את התהליך לנעים ורך יותר.

הרצון לחסוך בעורך דין ברור: שלב ההיערכות והמעבר לדיור מוגן הוא שלב הכרוך בהוצאות רבות, על כן ישנם שיעשו תעדוף בהוצאות וינסו לחסוך היכן שניתן. לעיתים יהיה זה בליווי על ידי עורך דין מקצועי בתחום, אולם בשים לב לגובה העסקה יש לקבל החלטה רציונלית ושקולה.

בהצלחה,

עו"ד רקפת שפיים

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה ו/או קבלת כל החלטה.
הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.

כל הזכויות במאמר זה שמורות לעו"ד רקפת שפיים ואין לעשות בו כל שימוש לרבות הפצתו או העתקתו.

דילוג לתוכן